Wednesday, April 21, 2010

Susu Baby Daniel

I think ada kawan yg tau i mencari2 susu yg sesuai tuk baby daniel.

So last week i try bg Daniel Susu Similac LF (lactosa free).
Alhamdulilah bila i cuba dr last week (rabu) sampai hr ni ,
so far Baby Daniel jarang dah kene kembung perut.
Ini pemerhatian I untuk seminggu ni.

utk pengetahuan semua, selama berpantang baby daniel selalu sgt kene kembung perut.
Almost everyday kene time petang.
Menangis meraung2, sampai kdg2 menangis sampai tahap hilang suara.
nasib baik masa tu I dlm pantang dok kat Jb,
so ramailah yg tolong tgkkan ada Mak, Mertua and adik2 ipar tolong.
Mmg sakit sgt agaknya perut dia kalau kene kembung tu. Sedih sgt.

So ni kali ke 4 i tukarkan susu, then feeling lega sbb rasanya mcm sesuai susu ni with him.
Thanks tu my fren Lin yg suggestkan susu ni cos dulu her daughter ada problem colic gak.

To my fren Juju, I nak show u gambar susu yg daniel minum.
Baby daniel minum susu yg dah siap dibancuh mcm dalam gambar bawah ni.




I think Abbot produce this kind of susu bukan utk dijual pada customer.
Entahlah x berani nak cakap. Cos i tak nampak ada jual susu mcm ni kat mall.
I dpt susu ni thru my bro in law (dia doctor and ada klinik sendiri).
So maybe Abbot supply to his clinic tuk patience try.
Sbb ada yg dah siap bancuh, i ask my BIL to order kan I.

La ni bertambah senang hidup I.
Apa yg perlu, ambik susu ni, rendam air panas (bg panas sikit), goncang then tukar penutup botol ni pakai botol susu. (uols paham ke?).
Lepas dah susu, buka penutup, then buang ler botol susu tu.
Sgt sesuai sekali kalau masa travel, kalau baby yg boley minum susu sejuk lg senang.
x payah nak panas2 kan.

Anyway, i masih beli juga Susu Similac LF yg dlm tin mcm ni.


pic - google

Ni spare kalau2 dia nak sikit je susu, bancuh lg senang.

Stock susu bancuh daniel dh nak habis.
Friday ni daddy dtg dr Jb mummy dah pesan bawakkan 2 kotak (96 pcs).
96 tu stock seminggu je.
Mummy doa byk2 biarlah baby Daniel sesuai lama with this susu.
kesian tgk kalau menangis bila kembung tu.

18 comments:

  1. kak, berapa ek harga susu yang siap bancuh tu..

    ReplyDelete
  2. Ella.... I baru nak promote U suruh full breastfeed... tapi tak pe.... mey be for next baby.... tp sblm tu kena cari info byk2 dulu..... apa2 pun.... yg penting baby sihat...

    ReplyDelete
  3. wah senang kalau pakai susu ni kan tak yah bancuh esp kalau malam2 kan... :)

    ReplyDelete
  4. cpm - I beli 50 sen sebotol.. rasanya bila d congak2 cost tu. sama je kalau beli susu dlm tin kita bancuh sendiri. means tak rugi apa2.

    ReplyDelete
  5. marisa - aduh i takkuat semangat dear nk bg fully bfeed. Kesian anak2 i tak dpt khasiat susu ibu yg sebenar. Both my son dpt bfeed masa dlm cuti 2 bulan je tu. Bila I kerje terus i stopkan.

    ReplyDelete
  6. lady - yup senang. rendam air panas sekejap, terus bg. So dlm bilik, readykan thermos air panas and tempat utk rendam botol tu je.

    ReplyDelete
  7. wah.. i ingat kan mahal giler.. sesuai jugak untuk i yang pemalas nak bancuh susu malam2 ni.. hehehehe

    ReplyDelete
  8. cpm..
    ok kan? ryan minum isomil kan? isomil pun ada jual. hr tu daniel pun i bg isomil, tp die kene sembelit. so tu yg i tukar similac LF plak.
    Susu lembu without lactosa. kalau Isomil susu soya wothout lactosa.

    ReplyDelete
  9. kesiannya kene kembung... hukhuk.... rasa susu dah siap bancuh tu sama ke kak?

    ReplyDelete
  10. fiza - tulah daniel mmg selalu sgt kene kembung. alhamdulilah seminggu ni kalau ada kene pun dia tak menangis meraung, cuma gelisah merengek2 tak boley tidor jek. bout rasa tu entah ye, i tak penah plak rasa susu tu. nti i cuba rasa mlm nti hehe.. i tgk daniel mana2 i bg dia susu dia minum jek, sib baik tak cerewet anak i.

    ReplyDelete
  11. kecian if baby kena kembung perut..serba x kena jd nye kan...

    ReplyDelete
  12. hi kak ella.. dah back to work ek? xpe penat2 keje tu lelama turun la berat.. cumanya nk tanya kak ella. wats the different between susu biasa n lactose free ni ek?

    ReplyDelete
  13. has - betul, baby ni takde lain kalau nangis meraung tu. kes sakit perut lah gamaknya

    ReplyDelete
  14. kin - Yg i tau, lactosa free ni utk baby yg perut dia alah. Cth kalau selalu kembung or cirit birit then we switch susu baby ke lactosa free.

    google & found - Lactose is a sugar that is a normal part of milk products. Some people do not break down lactose well. They may not have enough lactase, the enzyme that breaks lactose down in the body. Or, their body may make lactase that does not work properly. This may cause gas, bloating, cramping, or diarrhea when they eat or drink milk products. Following a lactose free diet may prevent these problems. Your caregiver or dietitian can help you decide if you need to be on a lactose free or low lactose diet instead.

    Read more: http://www.drugs.com/cg/lactose-free-diet.html#ixzz0mAaXLwRY

    My suggestion, utk baby Kin nti go for susu lembu dulu, tgk dia alah or not. Kalau tak alah, then go terus with susu lembu. kalau alah selalu kembung, or cirit birit then Kin switch to lactose free milk.

    ReplyDelete
  15. kalau susu similac lf lanjutan untuk baby 1 tahun dan ke atas ada ke? coz baby dah mencecah 1 tahun try bagi susu lain (sustagen) tapi dia tak nak

    ReplyDelete
  16. hi ..
    setahu i takda sus similac Lf lanjutan, cos after 1 yr perut baby normally dh kurang sensitif. Tp x sure plak i kalau ada. kene check kt kedai..

    btw i dgr pedia sure bagus tuk baby yg sensitif. sommore its suitable until umur 10 yrs. so tak payah risau nk tukar2 susu lg sampai besar. cuma pedia sure ni a bit costly compared to others.
    my daniel minum susu gain plus eye q skrg ni. so far dah setahun takda apa2 masalah. susu ni boley guna till 3 yrs.

    u kene cuba try susu lain dear kalau baby u taknak sustagen. mmg ken try and error. i masa mula2 daniel 1 yr i nk tukarkan Enfalac A+, tp daniel tak sesuai dgn susu tu, habis cirit birit yg teruk sgt. then i tkar ke gain plus nampak ok, so i terus tak tukar lg susu lain, sbb kesian kalau tgk dia kene cirit birit.

    hope it help ya.

    ReplyDelete
  17. so..similac Lf nih blh la di mnum utk jngka msa yg lma ek?i mean...sepnjng bby umr 1-12 bln? sbb i sedang mencari-cari susu LF gak nih...

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum & Salam Sejahtera📢📢📢

    *🔥PROMOTION🔥*
    *🔥PROMOTION🔥*
    *🔥PROMOTION🔥*

    Susu formula *PEDIASURE* untuk kanak-kanak 1 tahun -10 tahun

    Boleh 👍 page https://www.facebook.com/pemborongsusupediasure/ utk mendapatkan harga borong dan update yg terkini !!!

    🍼💯Genuine !!
    🍼Bukan stok expired !!
    🍼Bukan susu reject !!
    🍼Harga lebih murah dari LAZATDA !!
    🍼💯Dijamin Halal !!
    🍼Berat bersih 400gram !!
    🍼Perisa Vanila dan Coklat !!
    🍼Expired 08/2018 !!
    🍼Hanya RM 35 setin !!

    🚘COD : Shah Alam, Batu Tiga di Stesen Minyak Petron berdekatan kilang gula CSR

    🚘COD : Bandar Saujana Putra, Jenjarom

    📮Pos Laju ( 6 tin )
    📬Semenanjung: RM20
    📬Sabah/Sarawak: RM25

    📞📮Fast respon terus whatsapp/call/mesej (0172587760-HAFFIZ)

    Terima kasih di atas sokongan anda !!!

    ReplyDelete