Wednesday, April 7, 2010

After 40days

Alhamdulillah..
40 days hr berpantang dah lepas. Hr ni dah 43 days. So far I belum minum air batu lg. Makan pula dh start menjamah makanan yg sedap2. My MIL pesan jgn makan byk sgt.. Sbb takut baby kembung as i masih bg bf.

Hmm..talking bout bf, saya dh kurangkan bg pd baby. Nasib baik baby Daniel nak minum formula milk. Reason I kurangkan sbb another 2 wks dh nak naik keje. Takut plak baby mencari2 mummy nk minum susu di siang hari. Lately ni I pump aja susu and bg dia. Dapatler sekali pump tu 3oz. Mmg tak byk susu saya. Rasa kesian sgt kadg2 tgk baby terpusing or terkumat-kamit mulut dia cr puting mummy. Sedih...tp mummy terpaksa stop. Nasib baik skrg ni baby nak juga hisap pacifier sekali sekala. Atleast bila dia hisap tu dia berangan and lupakan puting mummy dia. Dapatler dia terlena.

Skrg ni Baby Daniel tidor buai almost 24hr. Malam tidor lena, tp every 3 hr dia sedar mintak susu. Sib baik dia tersedar, agaknya kalau dia tidor lena, harus mummy pun tak bg dia susu sbb mummy dia tidur lg lena. Siang pulak sekarang ni tidor dia tak lena sgt. Kadg2 2 jam berangan dlm buaian tak tidor. Aslong tak menangis oklah baby.

Mlm tadi 1st time dpt tidor dalam aircond. Tp sbb dah lama tak tidor aircond, terasa sejuk sgt mlm td. Melisat2 mummy gulung badan dlm comforter. Sib baik tersedar time baby mintak susu. Bila dah jadi ibu ni, mmg automatic tidur kita akan terjaga. Risau if anything happen kt baby. Especially sbb baby I dlm buaian. Slowly nti Mummy ajar Daniel tidor atas katil waktu mlm okey. Skrg ni xpelah, tidor buaian dulu, biar tidor lena.

Masa berlalu. Majlis Aqiqah Baby Daniel pun dah selesai 4 hr sudah. Malas nak tunggu2. Dah buat senang.. nti next entry I story bout Daniel Aqiqah okey.

Cerita tentang berat plak.. oh sungguh sedih..berat i tak berganjak2..masih 57kg. Aduhai. lepas ni kena makan something yg boleh lose weight gamaknya. Ni lagi skrg dah start makan mcm2 harus senang naik badan lg.

Ops..baby Daniel dah menangis plak.. need to go...Esok story lagi.

11 comments:

  1. babes...I rasa the best is exercise ...betul boleh loose punya...and maintain...cuba hang try yang lite lite dolo...xoxo

    ReplyDelete
  2. wah dah nak habis pantang dah ye.. tahniahhhh...
    on yr weight tu takpe lepas ni boleh wat erobik
    :)

    ReplyDelete
  3. bestnya dah habis pantang... i br 15 hari....
    tak sabar nak tunggu at least 30 hari... nak tido dlm bilik air-cond....
    u set la air0cond utk 2-3 jam je... bg sejuk bilik je.. then continue with kipas...

    ReplyDelete
  4. merdekaaaaaaaa...merdekaaaaaaaaa...merdekaaaaaaaa.........kah3 tahniah k.ila akhirnyer....ahaks

    ReplyDelete
  5. hehe best dah merdeka ye. alaa berat u 57kg tu sure senang turun, sbb u dah muat balik ur old jeans kan?

    ReplyDelete
  6. bila nak msuk opis ni k.ila.....ehem..ehem...jun pon dh bersalin, x lama lagi ada sorg lagi bakal bersalin...wakakaka...dah berjangkit dah...

    ReplyDelete
  7. ella, betul la sejak jd ibu..kita otomatik tjaga bila anak nk susu..zaman single mingle dulu..tido sampai jam loceng abis bateri x sedar ;)

    ReplyDelete
  8. yeay dah habis pantang! and u're back to previous weight eh? jeles2!

    have fun ya!

    ReplyDelete
  9. Hi ella, just drop by your blog. Congrats on the new baby....:))

    ReplyDelete