Friday, April 30, 2010

Pagi yg gelap..kini sudah terang..

Ceh hr ni rasa macam teringat lagu tu.

Apa pun td pagi sangatlah best.
Sbb jalan di Kl ni agak lengang sbb banyak company off hr ni.
sempena Hari Buruh esok.

Tp company i keje ni tak tutup okey.
tak kisahlah..Kat sini pun keje tak stress. hehe

Masa drive pagi td kat Akleh, saya siap tgk jam tgn 2-3 kali..
Aku keluar rumah awal sangat ke apa .
Sbb mmg lengang sgt.
Tgk jam dah kul 8 pagi dah.
Sah ada sesuatu. mmg confiuse lah saya pagi td.

Hr ni dah jumaat..
Tgh berkira2 mana nk merayau lunch nti.

Td dpt email dr kawan2 ofc.
Jom kita layan tgk budak2 kecik kat mana tah ni layan blues.
Sah...Penganti Black dah ada in future.


video

happy wekend uols.

Tuesday, April 27, 2010

Kenapa bloglist saya tk update?..

Tiba2 saya br perasan.
Bloglist saya tu ada yg tak ber update.
means, blogger tu dah buat entry baru.
tp tak update kt bloglist saya.
So saya tk click kt blog dia,
sbb igt dia tak update blog.
Rupanya..dah byk dia update tp tak appear kt my list.


kenapa ek?
Ada silap setting ka?.
kawan2 faham tak soalan saya?

Monday, April 26, 2010

Perut ramping with u-zap.

Mlm td kali pertama selepas 2 tahun kot Osim U-Zap tu terperok dlm lemari digunakan semula.
Hmm tgk model yg dorg letak ni mmg perut dh slim pun.


Hambikko, 1st time guna, gatal perut terkeruk2 ala2 monkey.
Mmg lawak, sapa penah try this Uzap mmg taulah rasa gatal tu camna.
Agaknya gatal sbb lemak tu bergetar dlm perut kot.

So mlm td 1st time 15 minit guna.
Tadi pagi semangat diteruskan guna lg 15 minit.
So mlm ni mesti nak buat 1/2 hr.
Agak2 bila tahun boley dpt perut slim mcm ni yer?

heheh... kalau tak jalan jugak a few mth ber-uzap,
harus I survey Slimming center lah gamaknya.

Nakkira duit jap dlm purse cukup tak nak ke Marie France or Slim world. hahahah
Ada sapa2 penah pergi ker?
Agak2 brapa ribu riban ek tuk treatment perut ni je?.
kena g tanyalah.........

Wednesday, April 21, 2010

Susu Baby Daniel

I think ada kawan yg tau i mencari2 susu yg sesuai tuk baby daniel.

So last week i try bg Daniel Susu Similac LF (lactosa free).
Alhamdulilah bila i cuba dr last week (rabu) sampai hr ni ,
so far Baby Daniel jarang dah kene kembung perut.
Ini pemerhatian I untuk seminggu ni.

utk pengetahuan semua, selama berpantang baby daniel selalu sgt kene kembung perut.
Almost everyday kene time petang.
Menangis meraung2, sampai kdg2 menangis sampai tahap hilang suara.
nasib baik masa tu I dlm pantang dok kat Jb,
so ramailah yg tolong tgkkan ada Mak, Mertua and adik2 ipar tolong.
Mmg sakit sgt agaknya perut dia kalau kene kembung tu. Sedih sgt.

So ni kali ke 4 i tukarkan susu, then feeling lega sbb rasanya mcm sesuai susu ni with him.
Thanks tu my fren Lin yg suggestkan susu ni cos dulu her daughter ada problem colic gak.

To my fren Juju, I nak show u gambar susu yg daniel minum.
Baby daniel minum susu yg dah siap dibancuh mcm dalam gambar bawah ni.




I think Abbot produce this kind of susu bukan utk dijual pada customer.
Entahlah x berani nak cakap. Cos i tak nampak ada jual susu mcm ni kat mall.
I dpt susu ni thru my bro in law (dia doctor and ada klinik sendiri).
So maybe Abbot supply to his clinic tuk patience try.
Sbb ada yg dah siap bancuh, i ask my BIL to order kan I.

La ni bertambah senang hidup I.
Apa yg perlu, ambik susu ni, rendam air panas (bg panas sikit), goncang then tukar penutup botol ni pakai botol susu. (uols paham ke?).
Lepas dah susu, buka penutup, then buang ler botol susu tu.
Sgt sesuai sekali kalau masa travel, kalau baby yg boley minum susu sejuk lg senang.
x payah nak panas2 kan.

Anyway, i masih beli juga Susu Similac LF yg dlm tin mcm ni.


pic - google

Ni spare kalau2 dia nak sikit je susu, bancuh lg senang.

Stock susu bancuh daniel dh nak habis.
Friday ni daddy dtg dr Jb mummy dah pesan bawakkan 2 kotak (96 pcs).
96 tu stock seminggu je.
Mummy doa byk2 biarlah baby Daniel sesuai lama with this susu.
kesian tgk kalau menangis bila kembung tu.

back to work

Salam frens..
Today almost 3 days i dh kembali bekerja.
rasa lama sgt tak update blog.
maklumlah bila br naik keje,
sure byk benda di handover semula ke kita.

Btw- 3 hr bekerja ni i feel happy.
My company dpt project baru.
So we gonna bz soon.
I suka bila bz, kalau takde job bohsan!..

Ok..thanks to frens yg comment for previous entry.
I x sempat reply lg.
last week i was bz handling baby daniel as
my mom balik kg jengok hse dia b4 follow i balik Kl ls Saturday.
So I agak bz handle baby. Sib baik ada maid assist.
kalau tak lg lah haru handle baby sorang2.

Hr ni i i feeling2 pening kepala.
reason tidor terganggu.
Mana tak..malam my turns to take care baby.
Every 2 hr baby daniel akan bangun mintak susu.
So mummy punya tidor pun akan terganggu every 2 hr.
Itulah pengorbanan namanya.

Baby Daniel dah tembam skrg ni.
Berat ls 2 wks timbang dh 4.8kg.
Muka dh mcm 'pinggan batu' untie2 dia kata.
Nti lenkali I share muka dia.
X sempat nk upload dlm pc ni.

berat I skrg ni masih tak berganjak.
Mmg kene do exercise kalau nak kurus.
Tp tak sempat lah.
balik keje, i kejar2 balik and terus mandi then ambik baby daniel dulu.
rasa rindu 10 jam tak jumpa dia.
So bila dah ambil alih tugas, mmg tak sempat lah nak exercise ke hapa.
I plan to used my Osim U-Zap tu semula for tummy.
Dr tersimpan dlm lemari baik aku guna.

Smlm..ada ofcmate sound.
org lelaki ni mulut lazer gak.
Dia kata ' isi dlm perut dah keluar pun masih gemuk ye ko'
peh sabar jelah I dgr..

So kesimpulannya...
i need to lose a few kg.
Tgh nk study cara 2 nk kuruskan badan.
Uols ada tips ker?

Wednesday, April 7, 2010

After 40days

Alhamdulillah..
40 days hr berpantang dah lepas. Hr ni dah 43 days. So far I belum minum air batu lg. Makan pula dh start menjamah makanan yg sedap2. My MIL pesan jgn makan byk sgt.. Sbb takut baby kembung as i masih bg bf.

Hmm..talking bout bf, saya dh kurangkan bg pd baby. Nasib baik baby Daniel nak minum formula milk. Reason I kurangkan sbb another 2 wks dh nak naik keje. Takut plak baby mencari2 mummy nk minum susu di siang hari. Lately ni I pump aja susu and bg dia. Dapatler sekali pump tu 3oz. Mmg tak byk susu saya. Rasa kesian sgt kadg2 tgk baby terpusing or terkumat-kamit mulut dia cr puting mummy. Sedih...tp mummy terpaksa stop. Nasib baik skrg ni baby nak juga hisap pacifier sekali sekala. Atleast bila dia hisap tu dia berangan and lupakan puting mummy dia. Dapatler dia terlena.

Skrg ni Baby Daniel tidor buai almost 24hr. Malam tidor lena, tp every 3 hr dia sedar mintak susu. Sib baik dia tersedar, agaknya kalau dia tidor lena, harus mummy pun tak bg dia susu sbb mummy dia tidur lg lena. Siang pulak sekarang ni tidor dia tak lena sgt. Kadg2 2 jam berangan dlm buaian tak tidor. Aslong tak menangis oklah baby.

Mlm tadi 1st time dpt tidor dalam aircond. Tp sbb dah lama tak tidor aircond, terasa sejuk sgt mlm td. Melisat2 mummy gulung badan dlm comforter. Sib baik tersedar time baby mintak susu. Bila dah jadi ibu ni, mmg automatic tidur kita akan terjaga. Risau if anything happen kt baby. Especially sbb baby I dlm buaian. Slowly nti Mummy ajar Daniel tidor atas katil waktu mlm okey. Skrg ni xpelah, tidor buaian dulu, biar tidor lena.

Masa berlalu. Majlis Aqiqah Baby Daniel pun dah selesai 4 hr sudah. Malas nak tunggu2. Dah buat senang.. nti next entry I story bout Daniel Aqiqah okey.

Cerita tentang berat plak.. oh sungguh sedih..berat i tak berganjak2..masih 57kg. Aduhai. lepas ni kena makan something yg boleh lose weight gamaknya. Ni lagi skrg dah start makan mcm2 harus senang naik badan lg.

Ops..baby Daniel dah menangis plak.. need to go...Esok story lagi.

Thursday, April 1, 2010

Kembali ke berat asal...

Hallo frens..
Bila lps bersalin I thk semua org berlumba2 nak dpt berat asal or turunkan lg berat.
i x timbang lg, takda timbang kt umah ni .

Apapun pg tadi
I cuba pakai seluar jeans I size 27,
dan hasilnya...
yes muat..- hup-hup horray ala2 Spongebob.
Ops.. jgnler kata size 25 0r 24 ye,,
size 27 tu dah okey sgt tuk I.

I think cara pemakanan kita yg paling penting masa dlm pantang ni.

Bfast - I makan biskut or roti shj..Everyday selama 37days.
muka pun dh mcm biskut.

Tghri - Kul 12- Makan nasi sepinggan berlaukkan Ikan bilis goreng & bwg goreng.
I cuma dpt lauk sayur sawi 1 hr je,
Ikan parang masak pindang / ikan parang goreng 4 hr kot.
Yg lain ikan bilis goreng ngan bawang goreng jelah.

Ptg - Kul 4 biasanya i rasa lapar sikit. I amik biskut 1 or 2 keping.

Mlm - kul 7pm I makan nasi lauk yg sama lunch tu ler..huh..

Supper??????????? ha yg ni x bagus.. jgn ikut perangan i.
i amik biskut gak 1 or 2 keping kul 9 mlm.
Kdg2 mmg terasa lapar sgt meby sbb letih or x cukup makan. huhu

Then stoking tu wajib pakai 24hr.
I berbengkung pun 24jam. mandi je bukak.
Param & pilis mula2 i cuma pakai dlm 10 days.
Then hr ke 11 mls, kene sound dengan Ibu mertuaku.
hambik ko!!!!!!!!!!!!

HuHuuh...
Dah kena sound sendiri mau ingatlah.
Terus pakai semula Param a few days
& pilis i terus pakai sampai hr ni..hehe..

Ubat2 / jamu2 plak.. I beli Nona Roguy.
ada 6 brg, cuma Phyto & air akar i amik selang2,
sbb baby Daniel selalu kembung.
terpaksalah mummy korban sikit x makan ubat.
Kena lah diet sendiri.

Ada 3 hr lg my confinement days.
x sabar nak dpt makan makanan yg sedap2
& dpt keluar rumah jalan2. hahah..